De powervrouwen van Mitari | Lindy

De powervrouwen van Mitari | Lindy

Dat de technische branche gedomineerd wordt door mannen is niet nieuw. Toch zien we dat steeds meer vrouwen geïnteresseerd raken en kiezen voor een mooie baan in de technische sector. In het gesprek met twee ‘powervrouwen’ van Mitari spraken we over deze kwestie. Zij rolde als het ware de hijswereld in, maar welke vooroordelen en clichés kregen zij voor hun kiezen? Wat is het belang van diversiteit binnen een technisch bedrijf? Hoe kunnen we de branche aantrekkelijker maken voor vrouwen? Je leest hier het gesprek met Lindy.

We introduceren een kalme en bedachtzame dame met tegelijkertijd veel pit en ambities. Lindy begon zes jaar geleden bij Mitari en groeide door naar diverse functies binnen het bedrijf. Een houding die mogelijkheden aanpakt, want alleen als je het doet kun je ondervinden of je het leuk vindt. Dat kenmerkt haar. Wat de ‘hijswereld’ zo leuk maakt vertelt Lindy met plezier aan ons.


Misschien kun je eerst iets vertellen over hoe jouw carrière tot op heden verliep?

Het begon voor mij in het magazijn. Ik zat net in de laatste fase voor mijn opleiding Detailhandel toen ik even echt niet meer wist wat ik wilde. De insteek was om tijdelijk te gaan werken. De vacature voor hier in het magazijn kwam ik tegen en daarvan dacht ik: mooi nu kan ik lekker fysiek bezig zijn en tijd nemen om uit zoeken wat ik precies wil. Na goede gesprekken zou ik voor vijftig procent op het kantoor gaan werken. Dat heb ik drie maanden gedaan en toen ben ik full time op de afdeling Verkoop gestart. Hoewel ik in het begin sceptisch was over een functie op kantoor heb ik dit aanbod toen met beide handen aangepakt. Na twee jaar heb ik de inkoop en de planning voor de keurmeesters overgenomen.

Wat waren grote overwinningen in de afgelopen jaren? Waar ben je trots op?

Uiteindelijk ben ik trots op iedere stap. Bij elke stap krijg je ook het vertrouwen van het bedrijf en je baas. Van magazijn naar verkoop, van verkoop naar inkoop en planning. Ik denk dat al die stappen ook wel echt iets over mij als persoon zeggen.

Jazeker! Heb je ook bepaalde doelen waar je nu naar streeft?

Nu doe ik er nog een stukje verkoop bij, maar het doel is dat ik op een gegeven moment echt alleen inkoop en planning ga doen. Daar wil ik mezelf volledig op gaan focussen, want dat vind ik ook echt het leukste om te doen. Het regelen en contact met mensen. Natuurlijk zijn er af en toe ook problemen die je op moet lossen, want niet alles kan altijd goed gaan, maar dat is ook wel echt de uitdaging. Voordat ik begon met de planning was Maikel daar verantwoordelijk voor. Gelukkig kan ik bij hem terecht voor advies als ik het zelf even lastig vind.

Hoe is jouw interesse voor de technische branche ontstaan?

Dat had ik niet gelijk, omdat ik hier echt kwam werken als overbrugging om mezelf tijd te geven om uit te zoeken wat ik wilde. Ik had geen idee hoe het werken met hijsmiddelen zou zijn, maar ik dacht dat zien we dan wel. Uiteindelijk is het een heel breed vakgebied. Elke dag kom je wel wat nieuws tegen en dat maakt het ook leuk.

Er is wel verschil of je nu bijvoorbeeld in de supermarkt werkt of in de technische branche. Wat maakt het verschil voor jou?

Een krop sla is een krop sla. Hier werken we met zo veel verschillende materialen die voor allerlei doeleinde gebruikt kunnen worden. Wanneer een klant belt en uitlegt om wat voor constructie het gaat, dan kunnen wij verschillende manier adviseren om de hijsuitdaging aan te pakken. Als iemand in de supermarkt zegt ik heb sla nodig, dan heeft diegene sla nodig. Ieder hijsmiddel is anders, constructies variëren en werksituaties zijn verschillend. Binnen onze branche is er geen kant-en-klare oplossing en dat maakt het leuk! Het moet je natuurlijk wel liggen, toevallig heeft het bij mij goed uitgepakt. Het uitzoeken van nieuwe dingen maakt je werk uitdagend, want als je altijd alles weet, dan wordt het maar saai.

Je sprak net over de stappen die je hebt gezet binnen het bedrijf. Wat zet jou ertoe om het beste uit jezelf te halen?

Als ze mij zes jaar geleden hadden verteld dat ik als planner zou werken, dan had ik ze uitgelachen. Ieder aanbod heb ik aangepakt zonder dat ik wist wat ik moest verwachten. Pas als je het doet kun je ook ondervinden of je het leuk vindt, dus ik heb overal voor opengestaan. Zo zit ik echt in elkaar, dus dat komt wel uit mijzelf.

Wat vind je van de mannencultuur in de technische branche? En denk je dat deze überhaupt bestaat?

Of die bestaat weet ik niet. Hier binnen het bedrijf heb ik zelf niet het gevoel dat ik te kort schiet ten opzichte van een man. Maar het is wel grappig als je soms de telefoon oppakt en dat ze dan verbaasd zijn over het feit dat ze een vrouw aan de lijn hebben, dat heb ik wel heel erg. Ik heb het wel zo ervaren dat sommige dan een mailtje sturen naar de info met de boodschap dat ze de secretaresse hebben gesproken. Ik heb daar geen last van en ik denk dat het zo gegroeid is en dat heel veel mensen denken hijsmiddelen, dat is echt een mannending.

Hoe ga je daar dan mee om?

Soms is het wel ongemakkelijk als iemand belt en vraagt naar de verkoop. Ik zeg dan: “Ja, daar spreek je mee.”, waarna er dan een stilte volgt. Je voelt wel aan tegen wie je wel en niet een grapje kunt maken. Ik zeg dan weleens: “Ja er werken ook gewoon vrouwen in deze wereld”. Negen van de tien keer is het wel een luchtig gesprek.

Waarom zijn er meer vrouwen nodig in de technische branche?

Vrouwen in de technische branche zijn onmisbaar, omdat ze andere ervaringen en perspectieven met zich meebrengen. In teamverband is dat denk ik heel belangrijk en ook goed. Hier merk ik het op kantoor ook nu dat er steeds meer vrouwen werken. De dynamiek verandert in een positieve zin. Teams met zowel mannen als vrouwen zijn vaak creatiever. Ik ben van mening dat het elkaar aanvult.

Aan de telefoon reageren mannen weleens verbaasd dat ze een vrouw aan de lijn hebben. Heb je te maken gehad met andere clichés of vooroordelen?

Niet echt. Soms vragen ze weleens naar onze directrice Terry en dan zijn ze ook wel verbaasd dat het een vrouw is. Het is gewoon aannemelijker dat er een man aan het roer staat van een bedrijf in de hijstechniek.

Wat zou je zeggen tegen vrouwen die de stap willen maken naar de technische branche?

Ja, gewoon doen! Lak aan hebben als daar toch jouw interesse ligt. Ik denk niet dat er iets is dat vrouwen hoeft te remmen als ze echt graag die kant op willen. Mannen begrijpen elkaar nu eenmaal beter en dat geldt ook voor vrouwen. Bij binnenkomst is het nu denk ik wel aantrekkelijk om te zien dat er veel vrouwen werken. Voor mannen die binnenstappen in een bedrijf waar 90% vrouw is, kan het ook minder aantrekkelijk zijn.

Heb je advies voor vrouwen in de technische wereld?

Eigenlijk wat ik al zei: gewoon doen! Als je interesse er ligt, waarom niet, dan moet je zeker jouw gevoel volgen. Natuurlijk ligt het aan hoe je als persoon bent. Ik denk altijd maar zo: je bent 40 uur in de week op je werk, dat zijn meer uren die je op je werk spendeert dan thuis, dus het moet er gewoon fijn zijn. Ik vind dat hier geen onderscheid wordt gemaakt in wie of wat je bent, iedereen krijgt dezelfde aandacht, energie en mogelijkheden om het beste uit jezelf te halen.

 

Vond je dit artikel interessant? Lees dan ook:

De powervrouwen van Mitari | Nicky

 

 
🍪 Cookie instellingen
Deze website gebruikt cookies om je de beste gebruikservaring te bieden.