Tips & Tricks | Hoe stel ik mijn ideale hijsketting samen?

Op het gebied van ketting samenstellen zijn de mogelijkheden eindeloos, maar waar begin je? Wij hebben zes overzichtelijke stappen voor jou gemaakt. Na het doorlopen van deze stappen heb je de ideale hijsketting samengesteld.

Tips & Tricks | Hoe stel ik mijn ideale hijsketting samen?

Stap 1: Bepaal het aantal aanpikpunten.

Om een last te kunnen hijsen moet deze voorzien zijn van aanpikpunten. Stem het aantal benen van de ketting af op het aantal aanpikpunten van de last. Kies bijvoorbeeld uit een kettingleng, een kettingtweesprong, een kettingdriesprong of een ketting viersprong.

Stap 2: Stem de werklast van je ketting af op de last.

Kettingen zijn verkrijgbaar in diverse diameters. De diameter van de ketting en het materiaal bepalen samen hoe veel de ketting mag hijsen. Het aantal kettingbenen en de hoeken die zij maken ten opzichte van de last hebben ook invloed op de maximale werklast van de hijsketting. In het schema lees je welke veilige werklast je nodig hebt bij de verschillende hoeken.

Stap 3: Bepaal of de hijsketting moet worden ingekort.

Wanneer aanpikpunten zich niet op eenzelfde hoogte bevinden, dan kunnen de benen gemakkelijk op lengte worden gemaakt met behulp van inkorthaken. Inkorthaken kunnen los gemonteerd worden aan de topschalm of je kiest voor een topschalm met inkorthaken. De laatste variant is goedkoper en slijtvaster omdat er minder bewegende delen zijn. Inkorthaken worden ook vaak bevestigd met als doel het behouden van flexibiliteit. Omdat je de ketting gemakkelijk op maat maakt, kun je deze gebruiken voor verschillende doeleinde.

Stap 4: Bepaal de lengte van de ketting.

Er wordt gesproken van werklengte of kettinglengte. De werklengte is de lengte van de binnenkant van de topschalm tot aan de binnenkant van de haak (de effectieve lengte van de ketting).

Stap 5: Kies het materiaal dat bij de werkomgeving past.

Wanneer je kiest voor Mitari dan kies je voor kwaliteit. We werken dan ook uitsluitend met producten van krachtig staal. Grade 100 is krachtig staal waardoor de kettingen een hoge werkbelasting kunnen hanteren. Binnen een omgeving waarin corrosie een rol kan gaan spelen biedt rvs een goede uitkomst. Rvs-kettingen hebben een beperkter bereik als het gaat om maximale werklast ten opzichte van Grade 100.

Stap 6: Bepaal het type haak.

Er zijn heel veel mogelijkheden en uitzonderingen, maar de meest voorkomende varianten zijn de veiligheidshaak en de klephaak. Bij een klephaak gaat de klep naar binnen open en dat is ideaal voor het snel aanpikken van de last. Bij een veiligheidshaak gaat de klep naar buiten open door middel van een pal aan de achterzijde. Voordeel van een veiligheidshaak is dat de klep een onderdeel is van de haak zelf en dat zorgt voor stevigheid en veiligheid. Door het gewicht van de last sluit de haak direct, dat betekent dat de klep niet ongewenst kan openen tijdens het hijsen.

Gerelateerde producten

 
🍪 Cookie instellingen
Deze website gebruikt cookies om je de beste gebruikservaring te bieden.