Tips & Tricks | Rateltakels

Iedere maand staat bij ons een product centraal, dit keer is dat de rateltakel. In veel situaties komt de rateltakel goed van pas, door de veelzijdige inzetbaarheid. Denk aan hijsen, slepen en spannen, de rateltakel kan het allemaal! In deze blog geven we jou tips en tricks over hoe je de takel gebruikt en waar je allemaal op moet letten om de veiligheid op de werkvloer te garanderen.

Tips & Tricks | Rateltakels

Zo werkt een rateltakel

Door de hefboom te bewegen bedien je de rateltakel. De knop op het bedieningspaneel kan worden omgezet in drie standen: neutraal, omhoog of omlaag. Waar een handkettingtakel alleen verticaal gebruikt kan worden, kan de rateltakel toegepast worden in 360 graden. Om deze reden gebruikt men de takel om te hijsen, slepen en spannen.

De juiste rateltakel

Het belangrijkste bij het kiezen van een takel is natuurlijk op de eerste plaats de veilige werklast van de takel. Het gewicht van de last mag niet hoger zijn dan de maximale werklast van de rateltakel. Zelfs wanneer dit eenmalig gebeurt, kan het al fout gaan. In het Mitari assortiment vind je rateltakels van de MRO en de MRT serie. Deze rateltakels zijn licht van gewicht en hebben een duurzame stalen constructie met een metalen poeder gecoate behuizing. De rateltakels zijn voorzien van een wartelende boven- en onderhak. Het grootste verschil tussen beide series is wel of geen overlastbeveiliging. De MRO heeft overlastbeveiliging wat betekent dat de ketting in de hijsrichting slipt wanneer de maximale werklast wordt overschreden. Op dat moment kan de last alleen veilig worden neergelaten. Dit beschermt de takel en zorgt voor meer veiligheid op de werkvloer. Via Mitari kun je zelf de takel samenstellen met een gewenst maximale werklast die kan oplopen tot 9.000 KG en een hijshoogte die kan oplopen tot tien meter. Zit jouw gewenste hijshoogte er niet bij? Wij maken de rateltakels op maat in onze werkplaats, waardoor een aangepaste hijshoogte mogelijk is.

De rateltakel met loadcell

Het model MRO-S beschikt over een ingebouwde loadcell. Hiermee kun je nauwkeurig en veilig de belasting en kracht meten. De ingebouwde loadcell zorgt ervoor dat je optimaal gebruik kunt maken van de hijshoogte. Dit model rateltakel kan een essentiële investering zijn om risico’s te beperken en productiviteit te verhogen.

Opbergen en onderhouden

Om voor een maximale periode gebruik te kunnen maken van de rateltakel, is goede opberging van belang. Het laatste wat je wilt is dat de gebruiksduur afneemt door onzorgvuldig opbergen. In het assortiment van Mitari vind je dan ook opbergboxen die geschikt zijn voor de rateltakel. Voorzien van handvaten, een slot en wielen, voor nog meer gemak!

Tips voor het gebruik van een rateltakel

  • Wanneer je een rateltakel gebruikt mag je nooit de hefboom verlengen om meer kracht te kunnen zetten.
  • De takel moet altijd voorzien zijn van een label met daarop de maximale werklast. Is dit label niet aanwezig, dan mag je de takel niet gebruiken.
  • Controleer altijd of en wanneer de rateltakel voor het laatst is gekeurd.
  • Maak altijd gebruik van een stevig aanpikpunt.
  • Zorg dat er geen personen bekneld kunnen raken tussen de last en de constructie.
  • Laat een last nooit in de haak hangen wanneer je de ruimte verlaat.
  • Laat nooit een persoon onder de last door lopen.

Inspectie voor gebruik

  • Controleer of er slijtage zichtbaar is.
  • Is de ketting nog in goede staat? Zijn er beschadigingen of vervormingen aanwezig?
  • Werken de sluitingen van de haken goed en zijn ze niet beschadigd?
  • Controleer of het zelf remmend mechanisme werkt.

Advies en maatwerk

Ben jij er na het lezen van deze blog niet over uit welke takel het beste bij jouw werkzaamheden past? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij kunnen jou ook helpen wanneer je behoefte hebt aan een op maat gemaakte rateltakel.

Gerelateerde producten

 
🍪 Cookie instellingen
Deze website gebruikt cookies om je de beste gebruikservaring te bieden.