Tips & Tricks | Staalkabels

Ondanks dat er door de jaren heen veel alternatieven zijn ontwikkeld, blijft de staalkabel onmogelijk weg te denken uit de hijswereld. Waar gebruik je een staalkabel voor, welke soorten kun je aanschaffen en wat zijn de verschillen? In deze blog geven wij jou daar meer duidelijkheid over, zodat jij weloverwogen een geschikte staalkabel aan kunt schaffen.

Tips & Tricks | Staalkabels

 

Samenstelling

Een staalkabel ziet er van buiten misschien wel eenvoudig uit, maar er zit een slimme samenstelling onder de oppervlakte die zorgt voor de hijskracht. Om te beginnen zit in het midden van de kabel de kern. Deze kern kan bestaan uit een fibre core, oftewel een kern van touw, of een steel core, een kern van staal. De strengen om de kern heen zijn opgebouwd uit draden en worden als een spiraalvorm in dezelfde richting in één of meerdere lagen om de kern heen gevlochten. De kern zorgt ervoor dat de strengen in positie blijven. Het grootste verschil tussen de fibre core en de steel core is flexibiliteit. Een kern van vijzel is flexibeler, maar een kern van staal is daarentegen krachtiger. De treksterkte van een steel core staalkabel wordt namelijk voor 90% bepaald door de strengen en bij een staalkabel met fibre core wordt dit voor 100% bepaald door de strengen. De kracht van de staalkabel in zijn geheel wordt bepaald door de totale oppervlakte van de doorsnede en de treksterkte van het materiaal.

Functie

Een staalkabel zonder einde, een strop of een grommer zijn staalkabels zonder een eindverbinding. Om een staalkabel te kunnen bevestigen aan een te hijsen, te trekken of te slepen voorwerp wordt vaak een kabel gebruikt met een eindverbinding. De afbeelding hiernaast is een voorbeeld van een eindverbinding (Talluritklem). Let op: de staalkabel neemt 20% in sterkte af wanneer er een eindverbinding aanwezig is. Een staalkabel wordt gebruikt om trekkracht over te brengen. Dit maakt de kabel geschikt voor klussen zoals hijsen, liften, lieren, tuibruggen en kabelbanen.

De invloed van buiging

Staalkabels kunnen gebruikt worden voor grote en kleine hijsklussen. Voor grote hijsklussen worden staalkabels vaak gebogen over trommels en schijven. Hierbij zijn er veel factoren die invloed hebben op de levensduur van de kabel. Denk aan het aantal buigingen, de manier waarop de kabel buigt, de inscheerrichting en inscheerhoek. Het is lastig om ideale omstandigheden voor de staalkabel te creëren. Hoe vaker de staalkabel bijvoorbeeld buigt, hoe hoger de kans op materiaalmoeheid. Slijtage aan de staalkabel is hoe dan ook niet te voorkomen, maar wel te beperken. De snelheid waarmee een staalkabel wikkelt is een factor die ook invloed heeft op slijtage. Hoe trager en eenvoudiger de kabel kan bewegen, hoe meer je de risico’s beperkt. Hoe complexer de beweging van de kabel, hoe meer het slijtageproces wordt versneld.

PVC ommanteld

Wanneer een staalkabel in een omgeving moet worden gebruikt waar hygiëne een belangrijke factor is, dan biedt de PVC ommantelde variant een goede uitkomst. Denk hierbij aan een omgeving zoals bijvoorbeeld in de voedingsindustrie of zwembaden. Door de PVC-laag kan vuil niet direct aan het staal hechten. Het materiaal is daarbij ook met gemak te desinfecteren. Omgekeerd kan het staal door de PVC-laag moeilijk schade aan de omgeving toebrengen.

Gevet en vetvrij

Kabels zijn er in een vetvrije en gevette uitvoering. Een gevette kabel heeft een veel betere bescherming tegen corrosie en de kabel is iets soepeler in het gebruik. Nadeel van een gevette kabel is dat het veel vuil aantrekt wanneer je de kabel buiten gebruikt.

Roestvrij staal of verzinkt

Wanneer je een staalkabel gaat gebruiken in een corrosie gevoelige omgeving, biedt een staalkabel van RVS een goede uitkomst. Denk aan een omgeving zoals de chemische industrie en de scheepvaart. Bij deze variant bestaan zowel de kern als de in- en externe draden uit RVS. Het is goed om te weten dat een verzinkte staalkabel en een staalkabel van RVS twee verschillende dingen zijn. Bij een verzinkte staalkabel krijgt het staal elektrolytisch een laagje zink. Dit laagje zorgt ervoor dat het proces van roesten vertraagd. Het verschil is dat RVS ten opzichte van verzinkt staal volledig bestand is tegen roest, maar minder goed bestand is tegen vermoeiing. Hierdoor kan de staalkabel van RVS eerder en onverwacht breken. Staal is daarentegen sterker en kan beter tegen vermoeiing.

 

Staalkabel samenstellen

In het assortiment van Mitari vind je samengestelde kabels. Denk aan een losbreekkabels, containerkabels, steels en lierkabels. Veelal uit voorraad leverbaar en volledig samengesteld en op maat gemaakt in eigen werkplaats. Ontbreekt jouw ideale lengte of heb je een andere samenstelling nodig? Wij maken ook staalkabels op aanvraag. Neem contact op met onze klantenservice voor de mogelijkheden en een passend advies.

 

Certificeren

Wil je jouw kabel laten certificeren? Voor een meerprijs van €3,50 ontvang je een certificaat bij de staalkabel. Met een geldig certificaat kun je altijd aantonen dat het hijsmiddel veilig te gebruiken is. Wij adviseren dan ook om al je staalkabels en andere hijsmiddelen te laten certificeren en om ze op tijd te laten herkeuren, voor de veiligheid van de gebruiker(s).

 

Inspecteren en keuren

De constructie en de omgeving waarin de staalkabel wordt toegepast zijn bepalend voor de levensduur van de kabel. Door tijdig de staalkabel door een gecertificeerde deskundige te laten inspecteren kan de status en de veiligheid van de kabel worden bepaald. Dit moet minimaal één keer in het jaar, maar bij intensief gebruik zijn meer controles gewenst en soms zelfs verplicht. Wanneer je aan de slag gaat met een staalkabel is het altijd noodzakelijk vooraf een controle uit te voeren. Wij sommen voor jou de punten op die minimaal gecontroleerd moeten worden voor gebruik:

  • Controleer de kabels en eventuele kabelverbindingen op gebroken draden.
  • Controleer alle bevestigingen op slijtage, vervorming, barsten en corrosie.
  • Is de staalkabel op een goede manier opgerold? Hebben er kinken in de kabel kunnen ontstaan?
  • Is de diameter verminderd? Dit kan aanduiden dat de kabel slijtage heeft opgelopen, stel de staalkabel buiten gebruik wanneer dit het geval is.
  • Stel een beschadigde kabel direct buiten gebruik, ook bij twijfel.
 

Ik wil een last verplaatsen met een staalkabel en nu?

Stap 1: Wat zijn de eigenschappen van de last?

Bekijk eerst hoe je de last wilt gaan verplaatsen en wat het gewicht is. Zijn er aanpikpunten aanwezig?

Belangrijke begrippen:

Minimum Breaking Load (MBL):

De MBL, (minimale breuklast) is de door de fabrikant aangegeven trekkracht die een staalkabel minimaal kan doorstaan voordat hij breekt. Houd er rekening mee dat de veilige werklast uit veiligheidsoverwegingen veel lager is dan de minimale breuklast. Bovendien hebben weers- en toepassingsfactoren hier een invloed op.

Working Load Limit (WLL of veilige werklast):

De Working Load Limit (WLL, veilige werklast), is de maximale kracht die je veilig met onder andere staalkabels mag hijsen. Deze werklast wordt bepaald door de MBL te delen door de veiligheidsfactor. Bij staalkabels is de veiligheidsfactor 5.

Met een kabel met een MBL van 10.000 kg mag je in principe dus veilig tot 10.000 / 5 = 2.000 kg hijsen. Houd altijd rekening met de conditie van de staalkabel!

Stap 2: In welke omstandigheden werk ik?

Zijn er bijzondere omstandigheden waarin je met de staalkabel aan de slag gaat? Is de staalkabel door de omgeving corrosiegevoelig? Misschien is een RVS-variant dan wel geschikt. Werk je in een omgeving waar hygiëne belangrijk is? Bekijk dan of de PVC ommanteld variant een goede optie is.

Stap 3: Selecteer een geschikte staalkabel in de webshop.

Selecteer een staalkabel waarvan de veilige werklast hoger is dan de last die je gaat hijsen. Zo weet je zeker dat je veilig kunt hijsen. Houd daarbij rekening met de veiligheidsfactor. In de webshop kun je gemakkelijk de staalkabels vergelijken door de overzichtelijke categorieën, productgroepen en productspecificaties. Heb je vragen of ontbreekt de staalkabel die jij nodig hebt? Neem dan contact op met onze adviseurs!

 

 

Gerelateerde producten

 
🍪 Cookie instellingen
Deze website gebruikt cookies om je de beste gebruikservaring te bieden.